Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Kinabalu - za obřími smradlavými kytkami

Kdo by chtěl zdolat nejvyšší horu Malajsie, musí se vydat na ostrov Borneo a navštívit Národní park Kinabalu, v němž se 4095 metrů vysoká hora Mount Kinabalu nachází. Samotný park však ukrývá spoustu dalších přírodních pokladů a tak jeho návštěva potěší nejednoho milovníka přírody a každou dobrodružnou povahu.

Dílo ledovce

Národní park Kinabalu byl založen již v roce 1964 a je tak nejstarším národním parkem v celé Malajsii. Rozkládá se v severovýchodní části Bornea, ve státě Sabah. Zaujímá plochu 754 kilometrů čtverečních a v současnosti patří mezi nejnavštěvovanější lokality tohoto malajského ostrova. Pohoří Banjaran Crocker, v němž se nachází nejvyšší malajská hora Mount Kinabalu, malajsky Taman Negara Kinabalu, je jedním z nejmladších vulkanických pohoří světa. Vzniklo údajně před 10 až 35 miliony lety. Samotná hora Mount Kinabalu je tvořena především z granodioritu, tedy vyvřeliny podobné žule a v období glaciálu byla modelována ledovcovou erozí. Hora je téměř bez vegetace a její zajímavostí je, že díky pohybu zemských desek neustále roste - každým rokem se její výška zvýší o 5 milimetrů.

Mount Kinabalu
Foto: Mount Kinabalu

Mount Kinabalu čeká i na vás

Prvními lidmi, kterým se více než 4000 metrů vysokou horu podařilo zdolat, byli v roce 1858 horolezci Hugh Low a Spenser St. John. V současnosti je vrchol Mount Kinabalu dostupný každému zdatnějšímu turistovi, hora je označována za jednu z nejsnáze dostupných čtyřtisícovek. Oblíbené jsou zejména východy slunce na vrcholu, které jsou nezapomenutelným zážitkem. Tyto jedinečné momenty dnes však poněkud kazí a komplikují davy nadšenců. Hora se bohužel začíná pomalu proměňovat na centrum masové turistiky. Na Mount Kinabalu je možné začít stoupat ze dvou míst - Timpohon Gate, nebo z Mesilau Nature Resortu. Národní park pro tyto účely zřídil jednoduché ubytovací kapacity, které jsou skvělou základnou pro výstupy. Jde o chaty Laban Rata (drahá a dobře vybavená) a Gunting Lagadan Hut (levná, bez vody a topení).

V základním táboře je třeba zaplatit vstupní poplatek do národního parku, poplatek za výstup na horu a průvodce. Předpisy národního parku nařizují, aby si každý, kdo se pokouší o výstup, zajistil horský doprovod. Vylézt na vrchol hory zabere podle počasí a fyzické zdatnosti horolezce 3 až 5 hodin. Vzhledem k tomu, že horní partie Mt. Kinabalu leží ve velké nadmořské výšce, ohrožuje turisty zejména výšková nemoc. Výstup na Kinabalu je dobré si předem rezervovat (jeden týden dopředu nestačí), protože každý den se ho může zúčastnit pouze omezený počet lidí - většinou okolo stovky. Pokud nepatříte mezi nadšené horolezce a spokojíte se s procházkou bez výstupu na vrchol, můžete se vydat na některou z méně náročných túr, které vedou po úbočí hory a prochází tropickým horským pralesem.

Jedinečný přírodní poklad

Národní park Kinabalu má unikátní ekosystém, je ceněný pro bohatství výskytu vzácné flóry a fauny a patří k nejvýznamnějším biologickým lokalitám na světě. Pro tuto svou jedinečnost byl společně s horou Kinabalu roku 2000 zapsán na Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Parkem prochází 4 klimatické zóny - tvoří jej tak nížinné lesy, mlžné lesy, horské dubové a jehličnaté lesy i alpínská luční vegetace. Návštěvník tak může snadno pozorovat, jak se mění vegetace v závislosti na nadmořské výšce. Roste zde okolo 600 druhů kapradin, z nichž mnohé jsou velmi vzácné. K vidění jsou zde rovněž různé masožravé rostliny, jako třeba láčkovky, které jsou dokonce endemickým druhem a také nesčetně mnoho orchidejí. Z celkem 2500 druhů orchidejí, které rostou na Borneu, se jich právě v Národním parku Kinabalu vyskytuje asi tisíc.

Národní park Kinabalu

Páchnoucí kytky i obří pijavice

Při troše štěstí je možné během procházky bujnou bornejskou vegetací zahlédnout květ rafflesie (Rafflesia arnoldii), což je největší paraziticky žijící rostlina na světě, která se vyskytuje v nadmořských výškách od 500 do 700 metrů. Květ této rostliny je vyšší než metr a jeho váha se může pohybovat až okolo 10 kilogramů! Rafflesie tak může nosit titul “královna rostlinné říše”, její květ je mezi všemi známými rostlinami rozhodně ten největší. Rostlina má však jednu podstatnou vadu na kráse, vydává nepříjemný zápach, který připomíná hnijící maso. Tímto zápachem láká mušky, které ji opylují. Abyste viděli rafflesii v květu, museli byste mít ohromné štěstí, protože za dobu růstu (9 - 18 měsíců) kvete vždy pouhé 4 dny. Park je také domovem pro cca 320 druhů ptáků a přibližně 100 druhů savců. Žije zde také mnoho vzácných druhů hmyzu i obojživelníků. Evropana mohou zaskočit například obří pijavice.

- jap -

Článek byl zobrazen 4 885 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko