Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kuala Lumpur – hlavní město Malajsie

Na západním pobřeží Malajského poloostrova se na soutoku řek Klang a Gombak rozkládá hlavní město Malajsie nazývané Kuala Lumpur. Místní mu neřeknou jinak než KL. Metropole má dvě tváře - starou a novou. Je skvělou ukázkou toho, jak se dokázala nostalgie starého světa skloubit s moderním kosmopolitním životem Malajců.

Kuala Lumpur zaujímá plochu 244 kilometrů čtverečních a je součástí stejnojmenného malajského federálního území. Název města Kuala Lumpur by se dal přeložit jako „Blátivý soutok“, což je odvozeno od polohy města na soutoku dvou řek – Klang a Gombak. Právě řeka Gombak se v minulosti nazývala Sungai Lumpur (Blátivá řeka) a po ní je vlastně metropole pojmenována. Na východě je město ohraničeno horami Titiwangsa, ze západu pak mořem a z něj vystupujícím ostrovem Sumatra. 

Kuala Lumpur

Kuala Lumpur bylo založeno v roce 1857 malajským vůdcem Rádžou Abdullahem. Ten do oblasti vyslal čínské dělníky, aby zde založili nové cínové doly. Vznikla osada Pengkalan Lumpur, která se však musela potýkat s mnoha problémy, jako byly požáry, epidemie, potopy a nakonec i občanská válka. Roku 1870 se vlády nad městem ujal čínský kapitán Yap Ah Loy, díky němuž se začalo konečně rozrůstat, a o deset let později se Kuala Lumpur stal hlavním městem státu Selangor. V roce 1896 bylo nakonec KL vybráno jako hlavní město nově vznikající Federace malajských států. Po získání nezávislosti se v roce 1963 stalo Kuala Lumpur oficiálním hlavním městem státu Malajsie. 

Kuala Lumpur

Tato dnes dvoumilionová metropole je sídlem řady významných institucí, parlamentu a také oficiálním sídlem malajského krále. V současnosti je Kuala Lumpur nejrychleji se rozrůstajícím městem v zemi a to jak z hlediska populace tak i ekonomiky. Na metropoli se navazují další satelitní města, která tak vytváří obrovskou urbanizovanou oblast známou pod názvem Klang Valley, v níž žije okolo 7 milionů obyvatel. Na ulicích v metropoli potkáte jak tradičně oblečené ženy zahalení v šátcích, tak i byznysmeny v oblecích nebo mladé dívky oblečené podle poslední módy. Snad všude je zde znát jisté propojení starých časů a moderní doby. Kuala Lumpur je také domovem mnoha národností a kultur. Převážnou část obyvatelstva tvoří Číňané, 40% menšinou jsou Malajci a následují Indové. K nepříliš početným národnostním skupinám patří Filipínci, Arabové, Indonésané a další. Oficiálním jazykem je Malajština, ale jelikož je v místních školách vyučována povinně angličtina, není problém se zde domluvit také anglicky.

Kuala Lumpur

Národnostní pestrost se odráží také na pestrosti architektonické, v ulicích města narazíte na chrámy nejrůznějších náboženství. Stejně tak stará koloniální architektura ostře kontrastuje s moderními budovami postavenými především ze skla a oceli. Kuala Lumpur je z hlediska turistiky velmi atraktivní, protože nabízí nejen zajímavou architekturu, ale i dostatek památek a možností trávení volného času. Pokud byste se chtěli podívat do míst, kde se začaly psát dějiny KL, navštivte mešitu Jamek stojící na soutoku řek Klang a Gombak. Mešita byla postavena roku 1907 podle návrhu britského architekta Hubbocka. Od muslimského svatostánku je možné se pěšky dostat na centrální náměstí Medan Merdeka, na němž se tyčí 100 metrový stožár s malajskou vlajkou. Na tomto náměstí v roce 1957 vyhlásil první ministerský předseda Tunku Andul Rahman nezávislost Malajsie. Dodnes se na náměstí konají nejrůznější přehlídky a oslavy. 

Kuala Lumpur

Nedaleko náměstí stojí krásná viktoriánská budova sultána Abdula Samadana, kterou zdobí četné maurské prvky. V současnosti je sídlem Nejvyššího soudu. Jednou z významných památek Kuala Lumpuru je Tugu Negara, tedy Národní monument připomínající vojáky padlé během druhé světové války. Jde o 15 metrů vysoký památník, který byl vztyčen v roce 1966 a je tvořen sochami sedmi vojáků držících malajskou vlajku. Každý voják představuje jednu vlastnost – vidět tak můžete vůdcovství, jednotu, obětování se, sílu, odvahu, utrpení a ostražitost. Památník stojí v blízkosti parku Assosiation of South Asia Nations (Sdružení národů jižní Asie, zkráceně ASEAN), který založila Malajsie společně s dalšími asijskými zeměmi, konkrétně se Singapurem, Thajskem, Indonésií a Filipínami. V tomto rozlehlém parku najdete nejrůznější sochy a skulptury, ale také řadu významných stromů a rostlin. Co by kamenem dohodil, se na ploše 920 tisíc čtverečních metrů rozkládá ještě další park Lake Gardens s ptačím a motýlím parkem a orchidejovou zahradou. 

Kuala Lumpur

Z náměstí Merdeka se dá pohodlně dojít také k centrální tržnici  a do čínské čtvrti, jíž vévodí hinduistický chrám Sri Mahamariammam a taoistický chrám Sze Ya vystavěný v polovině devatenáctého století. Mnohem působivější čínské chrámy se kupodivu nacházejí mimo čínskou čtvrť, asi 3 kilometry jižně od centra města. Zde najdete chrám Thean Hou zasvěcený stejnojmenné nebeské matce a menší chrám Sam Kow Tong.  Nezapomeňte se vydat také k vlakovému nádraží, které má jedinečnou železniční stanici. Byla postavena roku 1911 a mísí se na ní mogulský a moriský styl. Kousek od nádraží stojí nepřehlédnutelná stavba mešity Masjid Negara, kterou doplňuje 73 metrů vysoký minaret. V Muzeu islámského umění si můžete prohlédnout opravdu kvalitní sbírky umění.

Kuala Lumpur

Tím hlavním, co turisty při návštěvě Kuala Lumpur zajímá, jsou bezpochyby 451,9 metrů vysoké věže Petronas Twin Towers, jež jsou se svými 88 patry nejvyšší stavbou v zemi. V letech 1998 až 2004 byly věže dokonce nejvyšší stavbou světa, ale v roce 2010 je překonala 509 metrů vysoká budova Taipei101 na Taiwanu. Ve věžích, které spojuje ve výšce 170 metrů prosklený most, sídlí národní petrolejářská společnost Petronas provozující po celé Malajsii síť čerpacích stanic. Petronas Twin Towers jsou přístupné veřejnosti, návštěvníci mají možnost se vypravit přímo na most, který věže spojuje. Ve věžích se kromě kanceláří společnosti Petronas nachází také velké nákupní centrum, akvárium a interaktivní museum Petrosains.

Kuala Lumpur

Petronas Twin Towers si nejlépe prohlédnete z další výškové dominanty - 421 metrů vysoké televizní věže Menara Tower, která je čtvrtou nejvyšší televizní věží světa. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 276 metrů, kam vás za 15 vteřin vyveze supermoderní výtah. Z věže jsou působivé zejména noční výhledy na  město. Milovníci nakupování by v KL neměli opomenout navštívit populární nákupní centra Sungei Wang, Bukit Bintang, Lot 10 nebo Yat Plaza. Metropole nabízí rovněž dostatek nočního života, do pozdních nočních, nebo chcete-li brzkých ranních hodin, jsou zde otevřeny hospůdky, bary, diskotéky a kluby, které vás nenechají se nudit.

- jap -

Předchozí články z Malajsie:
Singapur, Malajsie, Thajsko - pestrá exotická dovolená 
Malajsie 
Borneo 

Článek byl zobrazen 11 911 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko